Mide çeperinde oluşan kanser , genellikle 50 yaşın altındaki erkek bireylerde daha yaygın görülür . Mide kanserinin nedenleri tam olarak bilinmese de peptic ülsere sebep olan helicobacter pylori adı verilen bakterilerinin etkisi bu hastalıklara ön plandadır .
Tuzlu , fümelenmiş ve turşu haline getirilmiş bir besleme düzeninin de bu hastalığı tetiklediği düşünülmektedir. Uzun süre boyunca gastrit hastalığı olanlarda ve aile bireylerinden birinde mide kanseri bulunması , bu hastalıkla karşılaşması riskini artırıyor.
Mide kanserine yakalananlara karşı genel görüş zayıf olsa da bu hastalığa yakalandıktan sadece 5 yıl sonra hayatta kalanların oranı %7 dir.
Teşhis edilinceye kadar mide kanserinin genellikle tedavisi yoktur . Lütfen aşağıdaki korunma önerilerini takip ediniz :
1- Taze besinler tüketin , fazla pişmiş , mayalanmış , turşu haline getirilmiş ve tütsülenmiş besinler tüketmekten kaçının.
2- Sosis ve domuz pastırması gibi koruyucu nitratla tütsülenmiş besinleri tüketmekten kaçının .
3- Sigara , pipo , puro içmeyin . Tütün çiğnemeyin .
4- Alkol almanızı sınırlayın .
5- Günde en az 5 porsiyon meyve ve sebze tüketin.
6- Midenizde helicobacter'den kaynaklanan bir hastalığınız varsa , doktorunuzun bakteriyi yok etmek için önerdiği antibiyotikleri kullanınız . Bazı uzmanlar tarafından tavsiye edilen , belirtilere bakmaksızın , h pylori testinin her birey tarafından uygulanmasıdır ve sonuç pozitif çıkarsa tedavi olmak , mide kanserini önleyici bir etkendir.